Ako zistiť, ktorá odmena skutočne motivuje zamestnanca?

jak-motivovat-zamestnance-nahled

Benefity sú jedným z kľúčových faktorov, ktoré ovplyvňujú výkonnosť, spokojnosť a lojalitu zamestnancov. Viete presne, čo najviac motivuje tých vašich? Ak si nie ste istí, nebojte sa ich opýtať!

Dotazník: kľúčový nástroj pre každého personalistu

Dobre zvolené odmeny a benefity sa nepriamo premietajú do úspechu celej spoločnosti. Pravidelne sa umiestňujú na popredných miestach rebríčkov obľúbenosti. Českí zamestnanci ich zaraďujú medzi najdôležitejšie faktory pri výbere zamestnávateľa dokonca častejšie ako ich európski kolegovia (Randstad 2022).

V čom je problém? Manažéri a náboroví pracovníci často nevedia, na základe čoho sa majú rozhodovať, alebo sa rozhodujú na základe útržkovitých alebo neaktuálnych informácií. Motivačné odmeňovanie musí byť spravodlivé a prispôsobené individuálnym potrebám zamestnancov. Preto je dôležité nespoliehať sa pri jeho plánovaní na predpoklady, ale vychádzať z údajov. Tie sa najľahšie získajú prostredníctvom dotazníka alebo prieskumu priamo v podniku.

Ideálna kombinácia odmien a benefitov sa bude v každej spoločnosti mierne líšiť. Vždy závisí od konkrétneho tímu. Nie že by neexistovali všeobecné trendy! Niektoré benefity sa stávajú populárnejšími v určitých obdobiach, ako to bolo v prípade home office počas pandémie. Iné tradične uprednostňujú zamestnanci z určitých demografických skupín. Ak však chcete mať istotu, že sa „trafíte“ do vkusu svojich zamestnancov, bez komunikácie sa nezaobídete. Je to jediný spôsob, ako získať predstavu o ich skutočných, aktuálnych želaniach a potrebách.

Kto sleduje najväčšie výhody pre rok 2024

Tušíte, že sa k vypracovaniu dotazníka hneď tak nedostanete, takže vás zaujíma aspoň to, čo je v súčasnosti u zamestnancov populárne? Alebo na druhej strane hľadáte niečo, z čoho by ste mohli vychádzať pri kladení otázok do vlastného prieskumu? Viaceré organizácie priebežne mapujú správanie a preferencie súčasných a budúcich zamestnancov. Najnovšie trendy na trhu práce môžete získať z týchto prieskumov:

Prieskum TopZaměstnavatelé

Top Employers je stálicou v českom personálnom prostredí, ktorá už desaťročia každoročne zverejňuje zoznam firiem, ktoré sú najatraktívnejšie pre českých študentov. Vedeli ste však, že umožňuje aj mladým respondentom hodnotiť, aké vlastnosti sú pre nich u potenciálnych zamestnávateľov najdôležitejšie? 

Pri plánovaní benefitov pre túto najčerstvejšiu generáciu zamestnancov sa oplatí vedieť, že na prvom mieste pre nich zďaleka neboli len materiálne výhody. Celkovo 26 percent študentov považovalo za najdôležitejšie finančné odmeny a možnosti odborného rastu. Pre približne 30 percent respondentov však boli najdôležitejší ľudia a firemná kultúra. Medzi konkrétnejšími charakteristikami vynikala rovnováha medzi voľným časom a pracovným časom alebo možnosť plateného školenia.

Prieskum Glassdoor a Indeed

A čo zahraničie a iné vekové kategórie? V tomto prípade vám môže pomôcť správa o trendoch v oblasti zamestnávania a pracovných miest na rok 2023, ktorú vypracovali zamestnávateľské platformy Glassdoor a Indeed a ktorá sumarizuje najvýznamnejšie trendy najmä na európskom a americkom trhu práce.

Aj tu rastie záujem o kvalitnú firemnú kultúru a dobrú atmosféru na pracovisku. Pre 72 percent zamestnancov vo veku 18 až 34 rokov bolo potenciálnym dôvodom neprijatia pracovnej ponuky to, že ich budúci nadriadený odmietal rovnosť a rozmanitosť na pracovisku. Aj home office sa naďalej teší pretrvávajúcej popularite. Tento evergreen medzi benefitmi sa objavuje v prieskumoch zo zahraničia od roku 2017 (Harvard Business Review). Celých 13 % opýtaných zamestnancov zvažuje zmenu zamestnania, pretože im ho zamestnávateľ neposkytuje. Nezabudnite ho zahrnúť do svojho prieskumu benefitov!

Hlavnou vecou je efektívne využívanie informácií

Vytvorili ste si komplexný prehľad najdôležitejších motivátorov pre ľudí vo vašom tíme? Výborne! Teraz nenechajte celý dotazník zapadnúť do zásuvky a zapadnúť prachom. Aby ste mohli z informácií ľahšie čerpať v praxi, je ideálne vytvoriť si pre každého zamestnanca samostatnú zložku. Tam si budete zaznamenávať jeho preferencie a hlavné motivátory. Potom, keď s ním budete nabudúce rokovať alebo rozhodovať o jeho odmenách, môžete do nej nahliadnuť a prispôsobiť interakciu danému zamestnancovi.

Vyskúšali ste už všetko, čo vás napadlo, aby ste zvýšili motiváciu zamestnancov? Svoje nápady môžete otestovať pomocou moderných nástrojov umelej inteligencie, ako je ChatGPT. Skúste sa spýtať AI a možno vás napadnú ďalšie spôsoby, ako motivovať zamestnancov. Len pozor, stále sme len ľudia, takže sa len nechajte inšpirovať.

V súčasnosti sú k dispozícii moderné personálne systémy, ktoré majú zabudované funkcie na ukladanie a správu údajov o zamestnancoch. Napríklad v HR systéme Alveno je pre každého zamestnanca vytvorená samostatná oblasť pre takéto informácie. To umožňuje personalistovi robiť si poznámky o preferenciách zamestnanca, ktoré môže využiť pri práci so zamestnancom. Okrem toho môže inteligentný dochádzkový a personálny systém ovplyvniť aj rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom. Umožňuje zamestnancovi rýchlo a jednoducho požiadať o dovolenku. Vybavenie žiadosti, ale aj evidencia dochádzky je potom pre zamestnanca a HR manažéra otázkou niekoľkých kliknutí.

Často kladené otázky o správnej motivácii zamestnancov

Čo skutočne motivuje zamestnancov?

Odpoveď je veľmi zložitá a bohužiaľ neexistuje univerzálna odpoveď. Závisí to od mnohých faktorov. V prvom rade sa personálnym manažérom odporúča, aby urobili prieskum spoločnosti medzi zamestnancami a zistili, čo ich motivuje, a je dobré tieto veci uchovávať v osobnom spise zamestnanca a prípadne nájsť prieniky. Ak by sme mali vyzdvihnúť trendy pre tento rok podľa rôznych prieskumov, určite by to bola práca v príjemnom prostredí (firemná kultúra), flexibilný pracovný čas, znižovanie byrokracie a samozrejme pokračovanie home office atď. V posledných rokoch sa čoraz väčší význam pripisuje duševnému zdraviu zamestnancov a ich osobnému rozvoju. Okrem cudzích jazykov sa skúste pozrieť aj na možnosti rekvalifikácie a rozvoja v rámci firmy.

Ako zistím, o čo majú zamestnanci záujem?

Základom každého prieskumu je dotazník, opýtajte sa kolegov v práci a tieto údaje si starostlivo uschovajte a vracajte sa k nim. V súčasnosti je na trhu viacero programov, ktoré sa špecializujú na personálne procesy. Tieto HR systémy uľahčujú procesy personálnym manažérom, ktorí sa tak môžu viac venovať zamestnancom a ich rozvoju.